Hírek - MMT

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hírek

Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a 
				nanoszerkezetű anyagok, elsősorban nanocsövek- és nanokompozitok 
				előállításáért és azok ipari alkalmazása területén végzett munkásságáért
				kapott elismerést.
Barna László mérnök-fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 
				Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője a szuperfelbontású 
				mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő alkalmazásáért 
				kapott elismerést.

Balázsi Katalin, a MMT titkára és kincstárnoka tegnap vette át a Nature és az Estee Lauder Company alapította első Nature Innovating Science Award nevű kitüntetést - ami némi pénzzel is jár az egyesület programjainak támogatására.  A díjat most osztották ki először, és igen nagy megtiszteltetés, hogy magyar szervezetnek ítélték. Balázsi Katalin  a  NaNe elnöke, és őt ismerve nem is kérdés, hogy az egyesület sikerében nagy szerepe volt munkájának.  Szívből gratulálunk,  további sikeres munkát kívánunk mind a kutatásban, mind az egyesületben! 
Kittel Ágnes 2018.október 31.
HÍrlevél 2018/1

MMT levelezési lista
Barna László kollégánk létrehozott egy google levelezési listát a könnyebb csoportos üzenetküldésre: mmt_levlista@googlegroups.com

Ösztöndíj lehetőség
"The EMS is glad to announce that the French Society of Microscopies (Sfµ, Société française des Microscopies) donated a generous amount of € 10.000 to EMS to complement the travel support for next year's conference in Sydney, Australia. Young scientists should consider to apply for the scholarships in time, details can be found here: http://www.eurmicsoc.org/en/funding/scholarships/."

Rövid beszámoló a legutóbbi vezetőségi ülésről
- Kitűztük a következő évi konferenciánk időpontját, ami május 24-26.
- Mivel új vezetőséget is kell választani, felkértük Kovács Kristófot a jelölöbizottság elnökének, hogy maga mellé véve még két tagot, mérje fel, kit javasolna a tagság mint lehetséges jelölteket.
- Megbeszéltük a rovinji MCM tapasztalatait, mindenkinek tetszett, szakmailag is, szervezést tekintve is.
- Az MCM board során eldőlt, hogy Belgrádban lesz a következő MCM 2019-ben. Az osztrák képviselő felvetette, hogy 2021-ben ők szervezik Bécsben a Dreilandertagungot, és szervezhetnék együtt az MCM 2021-el. Többen ezt ellenezték, az olaszok jelentkeztek, hogy ők szeretnék azt szervezni. Abban maradtunk, hogy a döntést Belgrádra halasztjuk, addig minden társaság gondolkozzon. Majd a közgyűlésen megtárgyaljuk.


Beszámoló a rovinji MCM2017 konferenciáról
Rovinj, Horvátország
Kristóf Zoltán és Pécz Béla beszámolója
 Az idén a Horvát Mikroszkópos Társaság szervezte meg Rovinjban a Multinacionális Mikroszkópos kongresszust. Nagyon jó volt a szervezés, egy 5 csillagos hotelben volt a konferencia, melynek fő támogatója a Thermo-Fisher (korábban FEI) volt. Jó volt a konferencia vacsora is, bár kicsit sokat kellett buszozni. Sokan (társaságok elnökei, szekcióelnökök) kaptak meghívót rá, de az utolsó nap ráadásul még egy igazán kellemes és ingyenes partit is rendeztek a résztvevőknek.
A konferenciára kb. 450 résztvevő érkezett. A szervezők kiváló munkát végeztek.
Sokan voltunk magyarok is a konferencián, olyanokkal is találkoztunk akik még! nem tagjai a Társaságnak. Bélával próbáltuk pontokba szedni az általunk érdekesnek talált előadásokat. Persze nem tudtunk mindent meghallgatni, párhuzamosan három szekcióban folytak az előadások (instrumentation, material science, life science). Akinek felkeltette valami az érdeklődését töltse le a konferencia absztraktkötetét a honlapjukról:
Előrebocsátom, hogy ez egy nagyon szubjektív, részrehajló beszámoló a részemről, és függetlenül attól, hogy nem dicsérek meg mindenkit, minden tiszteletem az előadóké és résztvevőké, (meg persze a szervezőké) mert nagyon jó konferencia volt, és ez mindannyijuknak köszönhető.

Kezdjük a biológiával, mert hát az mégiscsak érdekesebb ;)
• Jürgen Plitzkó a krio elektron tomográfiárol tartott egy szokásához híven érdekes plenáris előadást. Ami számomra ebből kiderült, hogy ez egy olyan nehéz, és drága módszer, annyi buktatóval, hogy bármilyen hatékony is, nálunk nem nagy a realitása, hogy a közeljövőben egy ilyen centrum megszülessen. Persze, ha lenne rá központi akarat…. Szóval egy minta krio-FIBbel való preparálása is évekig tartó betanulást igényel. Kell úgy 15-20 ember a rendszer működtetéséhez. Ami most az egyik fő csapásirány, az a CLEM technika a krio elektron tomográfiában, hogy célzott területről lehessen mintát preparálni. Ami nekem még új volt, - nyilván anyagtudósok ezt ismerhetik – a Volta féle fázislemez létrehozása az elektronmikroszkópban, hogy a kontraszt nélküli krio minták jobban láthatók legyenek. Még emlékszem amikor a Japánok egy nemzetközi konferencia megnyitó plenáris előadásán bemutatták az első Zernike féle elektronmikroszkópos fázislemezzel készült felvételeket. Régen volt, és ez a VPP szimpatikusabb, bár elég rövid életű. De „könnyű” csinálni egy másikat.
• Eva Robbleg a nanorészecskék hatóanyagszállítási felhasználásának nehézségeivel foglalkozott plenáris előadásán. Elsősorban a szájon át bejuttatható gyógyszerek által megteendő út során fellépő nehézségeket vizsgálta, mint a nyálban, a különböző szöveteken, azok intercellulárisaibanban lehetséges haladás során felmerülő problémák. Szerinte a nanorészecskék segítségével történő hatóanyag célbajuttatás még távoli jövő, keveset tudunk a nanorészecskék és a szervezet interakciójáról.
• Az instrumentation szekcióból én igazán csak azt halgattam végig ahol elnök voltam. Miroslava Schaffer Plitzkó egyik munkatársa kifejezetten a biológiai minták Krio-FIBbel történő preparálásáról beszélt. Érdekes, hogy a krio minták töltődése miatt a FIBben állandóan Pt gőzölést kell alkalmazni, egyébként a minta elszáll.
• Pavel Hozak tartott egy nagyon elgondolkoztató előadást azokról a első eredményekről, melyek során a sejtek viselkedését követték nyomon a formaldehides fixálás folyamán. A time lapse felvételek jól mutatják, hogy intenzív blebbing történik, és méréseik alapján a sejtek akár 30%-át is elveszíthetik fehérjetartalmuknak!!! Azért ez durva.
• Margit Pavelka az élettudományi szekciók egyikén tartott egy meghívott előadást, ami elég élvezhetetlen volt, és kb. ugyanazt mondta el, mint mindig, de a golgi tomogramok még mindig szépek.
• A törökök nyilván nagy pénzeket fektetnek a lombikbébi programba, mert több előadás is foglalkozott a spermium beinjektálással és annak hatásával. Hát elég durván összekavarja a petesejt struktúráját, sok petesejt ill. zigóta ki sem bírja. És amilyen egyéb kezeléseket kapnak ezek a szerencsétlen izolált petesejtek, (T. Kotil előadása a piezoelektromos és stronciumos oocita kezelésről) csoda, hogy normális utódok (is) születnek. Inkább azzal kellene foglalkozni sztem, hogy miért nem megy már úgy a klassszikus módszer. Pl. a prágai nemzetközi konferencián volt egy szintén török poszter, ami a herékben kimutatható változásokat elemezte a zsebben hordott mobiltelefonok hatására (egereken imitálva). Elég sokkoló volt.  (A támogatók között egyetlen mobilos céget sem találtam.)
• Érdekes volt M. Rieckher előadása a Light Sheet Microscopy módszertani fejlesztéseiről, de azért nekem úgy tűnt, ez a módszer elég korlátozott felhasználási területtel rendelkezik. Bár embriogenezisben nagyon jó.
• Az őssejtek kutatása is egy fontos irány, egyre többet tudunk meg a lehetséges alkalmazásokról, és a veszélyekről (S. Ozkan) és esetlegesen daganatellenes terápiás hasznosításukról is (N. Karakas)
• M. Kolgazi előadásából levontam a következtetést, hogy a Zubrowka jobb, mint a Stalichnaja vodka (Ezt ő nem mondta, de úgy tudom a bölényfű is kumarint tartalmaz ami csökkenti az alkohol gyomorfekélyt okozó hatását. De ezek már Tibi atyai magaslatok.)
• Sajnos pont a növényes szekciót nem tudtam megnézni, mert párhuzamos szekcióban elnökösködtem, de Solymosi Kata kolléganőm szerint ez nem fogja visszavetni szakmai fejlődésemet. Ő itt tartott egy érdekes előadást, de azt ismerem, és nagyjából azok is akik a siófoki konferencián ott voltak.
• A biominerals and biosensors szekcióban jó volt Pósfai Misi előadása a mágneses bacikról, pontosabban arról, hogy milyen kezdeti eredményeket értek el módosított flagellin fehérje segítségével indukált mágneses részecskék, nanoszálak bioszintézisében.
• Ugyanebben a szekcióban adott elő az általam korábban nem ismert Horváth Róbert, aki azon kutatásaikról számolt be – általam értelmezve- hogy hogyan lehet optika nélkül olyan jelenségeket detektálni mint a TIRF technikával. Az általuk fejlesztett módszer, szerkezet az optical waveguide biosensor az érzékelő apró darabokra bontásával nemcsak érzékelni tudja a felületi kontaktusokat, de valamilyen szintű képalkotásra is alkalmas.

És most Béla összefoglalója az anyagtudományi területről:

• Harald Rose plenary előadás tartott az aberráció korrektorok fejlesztéséről. Sok kitartás kell a fejlesztéshez, meg sok pénzügyi támogatás. A SALVE projekt (20-80 kV-os mikroszkóp) teljesítette a várt specifikált értékeket (még 30 keV-en is 014 nm felbontás!), de a 0,1 eV alatti spektroszkópiai értékeket még nem. A fejlesztés közben történt a Zeiss TEM fejlesztés leállása és az FEI-nak ehhez több idő kell.
• Giuseppe Nicotra (Catania) double corrected JEOL ARM, quantum GIF. Grafén a SiC lépcsőin más tulajdonságokat mutat, mint a nagy teraszokon. MoS2 részletes elemzése: a hibák egy near infrared alkalmazást tesznek lehetővé.
• Goran Drazic (Ljuljana) BiFeO3. Érdekes, hogy a LADF módot használta STEM-ben a feszültség láthatóvá tételéhez, aztán ezeket a domén határokat elemezte atomi részletességgel.
• InAs/InP nanowire szerkezeteket vizsgált A Taurino (Lecce, Italy). Hannes Zschiesche porlasztott Mn-Ge rétegeket (együtt és egymásra is) készített, amelyikben több szén volt, abban egy 5 nm-es réteges szerkezet alakult ki, nagyon érdekes. Hallottunk érdekes előadást termoelektromos anyagokról, sőt Miran Ceh (Ljubljana) is ezekkel foglalkozik és plenary előadást tartott. Egyetlen In2O3  beágyazva a ZnO-ba nagyon-nagyon látványos az HAADF STEM képeken.
• Hitachi workshop: Óriási fejlődés a scanningekben. Eladtak 2005-től 4000 db table top-ot, de ezeket nyilván nem kutatóknak. A komoly scanningeken viszont akár EELS is van.
• Marko Kralj (Zágráb) STM-el tanulmányozott epi grafén és átmeneti dikalkogenid rétegeket. Szögfelbontású fotoelektron spektroszkópia kimutatta a 300-400 meV-os gap-et, ami akkor lép fel, amikor Moirét is megfigyelhetünk.
• FEI workshop a dual beam berendezésekről.A Scios-ból alapvetően kettő van, a high vacuum és a low vacuum verziók. Helios a nagyágyú, aból 4 külnböző verziót gyártanak. A harmadik Phonix, Ga FIB ágyúnál tartanak, mindig nagyot javítva. Bemutattak 500 eV Ga-mal készült képeket is. Propagálják a Xe plasma FIB-et. A porlasztási sebesség egy ionra nem sokkal több, de az áram nagyságrenddel nagyobb, így gyorsabb. Próbálják bizonyítani, hogy kevésbé sérült a Xe-nal készült minta, mint a Ga-mal. Azért ezt nehéz elhinni.
• Saso Sturm: core-shell szerkezetek. Co48Pt52, meg még egzotikusabb targetekre lőnek lézerrel (PLA).
• Velimir Radmilovic fémes bimetallic rendszerekből csinált cantilevert, pl. Al-Mo. Kb. 32 at% Mo-nél egy amorf mátrixba ágyazott nanokristályokból álló réteget kapott. Ezeknek a felülete majdnem atomosan sík. A cantilevert jól lehet funkcionalizálni és nagyon-nagyon pici tömeget lehet mérni vele. Cél az egy atom detektálása.
• Paul Midgley (Cambridge) STEM analitika 2D és 3D-ben. Viszonylag nagy részecskéket vizsgálnak STEM tomográfiával, nagy számolási kapacitást igényel. EDS tomográfia Pt/Fe és Fe3O4 részecskéken.
• Alexander Recnik (Ljubljana) elektron diffrakciós technikával tanulmányozza a szemcsehatárokat. Lehetséges módszerek: vonal menti analízis EDS-el, vagy EELS-el, vagy egy-egy foltban volume analysis. Sb-ban gazdag szemcsehatárokat tanulmányoztak ZnO-ban. A fenti módszerekkel az jön ki, hogy vagy 2/3, vagy 1/3 Sb van a szemcsehatárokon. Pontosabb módszer kell. Ezt hívják (Thomas Walter) Concentric Electron Probe analysis-nek. A szemcsehatáron sok spektrumot vesznek fel, különböző átmérővel. Végül vmi Intenzitás arány szorozva a koncentráció aránnyal ez konstans lesz. Egy egyenes meredekségéből megállapítja, hogy d=0.0849 nm és xSb=0,3 monoréteg. Teszt model rendszerek: III+: Fe egy egész réteg lesz benne. Sb. Sn, Fe, mind megvizsgálták.
• Joachim Mayer (Jülich) Cc correctors. 80 cm hosszú egy ilyen korrektor és majdnem 500 kg. Rengeteg tápegység is kell hozzá. 200 kV-on 50 pm-es felbontást elérik. Néhány Pd atommal marnak nano lukakat a grafénbe és azok a Pd atomok 50 kV-on simán megkülönböztethetőek. A felbontás 90 pm 50 kV-on és 50 pm 200 kV-on. EFTEM-ben az optikai felbontás (diffrakció) jobb, mint a delocalization limit.
• Judith Lammer (Graz) Hogyan befolyásolja mintatartó geometriája az EDS spektroszkópiát. 2015-ben új FEI super X holdert kaptak 4 bevágással az EDS-hez! Az új mintartóban a clamp-eket elemezték, mert árnyékol. Kétfajta Mo és Cu clamp-ek vannak, de alakban is lehet kétféle, ez kis bevágással, vagy anélkül. Full detector illumination lehetséges az új holderrel. A single tilt tomográfiás holder valami 60%-nál többet árnyékol. Ultramiroscopy 172 (2017) 30-39.
• Horváth Robi nagyon világos összefoglaló (meghívott) előadást tartott a jelölésmentes bio-érzékelők témaköréből. A bevezetőben ismertette a KFKI campus összes jellegzetességét, az atomreaktortól a CERN adatközponton át a sporttelepig.”
A konferencián szóbeli előadást tartottam „Microscopy of nitride layers with integrated graphene” címmel, aminek fogadtatása nagyon jó volt
Kristóf Zolival részt vettünk azon MCM board ülésén, amelyik a következő (2019) konferencia helyszínéről döntött, ezt Belgrád nyerte el. Belgrád egyébként fejlődik új mikroszkópokat vettek (egy FIB+SEM és egy Thalos 200 kV, azaz olyat, mint ami Veszprémben is lesz), időben be is előzték a magyar beszerzéseket.


És néhány kép a konferenciáról, a helyszínről. Egész jó időnk volt, csak az első két nap esett. A bátrabbak a tengerben is megfürödtek, állítólag 20 fokos is volt.
Harald Rose

  A szálloda és konferenciahelyszín

Rovinj

A bátrabbak fürödtek, búvárkodtak is
 
Keresés
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz